U NJEMAČKOJ NA NAJDUBLJEM HIDROTERMIČKOM PROJEKTU

Geotermalni izvor na 5.100 m dubine!

Nakon vrlo uspješnih projekata izgradnje, ispitivanja i puštanja u pogon najveće geotermalne elektrane u Europi, te elektroispitivanja i sinkronizaciji generatora na geotermalnoj elektrani u New Mexicu, HELB-ovi stručnjaci započinju još jednu uspješnu suradnju s Turbodenom.

Radi se o projektu investitora Geothermie Holzkirchen GmbH za izgradnju geotermalne elektrane u gradiću južno od Münchena, koja  napaja lokalnu mrežu obnovljivih izvora energije električnom energijom te pruža čistu toplinsku energiju kućanstvima koji su priključeni na mrežu.

HELB-ov dio posla na projektu obuhvaća ispitivanja cijele geotermalne elektrane 3.4 MW, ukupno oko 1.500 signala, te ispitivanja funkcije, ne samo ventila i upravljanja, nego i funkciju sigurnosnih PLC-a koji u trenutku bilo kakve anomalije trebaju zaustaviti energiju. Zatim ostala ispitivanja, poput ispitivanja svih signala prema SCADA sustava, puštanje u pogon UPS-ova, kompresornice i sustava podmazivanja hlađenja turbinskih generatora. U proteklih mjesec dana HELB-a 3 inženjera samostalno su izvršili hladna ispitivanja unutar roka, dok se vruća ispitivanja planiraju za naredni period.

Holzkirchen je trenutno najjužniji i najdublji hidrotermički geotermalni projekt u Njemačkoj. Dvije bušotine izbušene u 2016. i 2017. godini dosegle su konačne dubine od približno 5.100 m (okomito) s razmakom bušenja do 6.084 m. Geotermalna elektrana u Holzkirchenu radi s temperaturom oko 155 ° C i brzinom proizvodnje oko 55 l/s.