U KORAK S GLOBALNIM TRENDOVIMA U FOTONAPONU

Proizvodnja iz sunčanih elektrana globalno bilježi najveći porast

U Centru OIE i energetske elektronike certificirano je dodatnih 5 HELB-ovih instalera za fotonaponske sustave. Podsjećamo, ušavši u biznis sa sunčanim elektranama među prvima u Hrvatskoj, iskusni HELB-ovi elektroinstalateri svladali su obuku u sklopu europskog projekta PVTRIN Training and Certification of Photovoltaic Installers in Europe.

Instalateri su stekli vještine u dimenzioniranju, instaliranju i održavanju fotonaponskih sustava, osnovama sunčevog zračenja i zaštiti na radu te zakonskim okvirima i normama. Dosadašnja dostupnost kvalificirane radne snage nije odgovarajuće pratila rast tržišta, pa ulaganje u stručnost instalatera podiže i sigurnost rada fotonaponskih sustava i odgovara zahtjevima tržišta.

Inače, globalno raste trend proizvodnje električne energije iz sunčevog zračenja, a pad cijene skladištenja sunčane energije mogao bi pomoći u elektrifikaciji više od 500 milijuna ljudi diljem svijeta do 2030, uz prave politike i investicije od 220 milijardi dolara. Npr. u Španjolskoj, novoinstalirana snaga energije iz sunčevog zračenja imat će rast od 1600% ove godine, a predviđa se instalacija od 4400 MW sunčane energije do kraja godine.

Prema Svjetskoj agenciji za obnovljivu energiju (IRENA) u globalni sustav 2018. dodano je 171 GW obnovljive energije. Čak 84% došlo je iz energije vjetra i sunca. Sunčana energija imala je najveći porast u godini, 94 GW, a najviše sunčanih sustava instalirano je u Aziji. Po prvi put, obnovljivi izvori energije imaju nižu cijenu proizvodnje od fosilnih goriva.