PROIZVOD ZA NAJVEĆU ELEKTRANU EMIRATA U DUBAI-U

Opet uspjeh na projektu globalnih razmjera

Hrvatska je po glavi stanovnika najveći proizvođač energetskih transformatora na svijetu. HELB je već dugi niz godina akter u ostvarenju te zavidne statistike izrađujući upravljačke ormare za tvornicu KPT, u većinskom vlasništvu Siemens-a. Radi se o još jednom rekordnom rezultatu, a to je najveći ormar za upravljanje i hlađenje energetskih transformatora koji je HELB do sada izrađivao u okviru KPT-a snage 388 MVA.

Spomenuti proizvod ugrađuje se u okviru Jebel Ali M elektrane, najvećeg proizvodnog pogona za proizvodnju električne energije i desalinizaciju vode u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE’s biggest power production and desalination plant). Postrojenje je inače najnovije proširenje Jebel Ali elektrane i desalinizacijskog kompleksa koje uključuje još šest dodatnih stanica ukupne proizvodnje 7,800 MW energije.

Snaga Jebel Ali M elektrane je impresivnih 2,060 MW, a njen kapacitet za proizvodnju vode je također impozantan. Tu se dnevno proizvodi do 526 miijuna litara vode. (“140 million imperial gallons of water per day“ (MIGD) – 1 imperial gallon je približno 3,6 litara)

Investitor za taj projekt je Vlada Dubaija koja djeluje preko javnog  poduzeća za elektroprivredu i vodu. (DEWA - Dubai Electricity & Water Authority). Postrojenje je smješteno uz obalu arapskog zaljeva usporedno s Jebel Ali Free Zone, a ukupna vrijednost investicije je 2,7 milijarde dolara. Električna energija koju proizvede gigantska Jebel Ali M elektrana dovoljna je za opskrbu približno milijun kućanstva električnom energijom. Ugovor o proširenju Jebel Ali elektrane i desalinizacijskog kompleksa je dobio Siemens, a kao ostali izvođači radova i konzultanti uključene su brojne međunarodne kompanije. HELB time nastavlja svoj put partnerstva s globalnim korporacijama na projektima svjetskih razmjera