riječi kolega

Petar

Još kao student priključio sam se HELB-ovom timu. Moji prvi zadaci bili su tehnički vrlo zanimljivi i izazovni što me jako privuklo te sam nakon diplome postao HELB-ov zaposlenik. Bavio sam se i projektiranjem i ispitivanjem, s vremenom sam se profilirao kao ispitivač. Projekt koji mi je ostao u sjećanju kao najzanimljiviji je niskonaponski razvod za rafineriju Sisak. Bio je to prvi HELB-ov razvod s 26 polja, puno sam tu naučio o svim koracima izgradnje elektroenergetskog postrojenja: od projektiranja, ispitivanja do puštanja u rad, programiranju PLC-a, izrade SCADA sučelja, itd. Bila je to suradnja s puno kolegijalnosti, razmjene iskustava, pomaganja između nas inženjera koji smo bili uključeni u taj projekt.


Ono što me najviše motivira i vuče naprijed je stalno susretanje s novim tehničkim izazovima, fasciniraju me nove stvari, a najveće zadovoljstvo mi je vidjeti kad je neko postrojenje uspješno pušteno u rad. Zbog tog osjećaja, tog „gušta“ kad je sve gotovo, lakše se podnosi i stres koji tome prethodi. Veliko iskustvo sam stekao radeći i na projektu u Engleskoj na trafostanici Race Bank 400/220 kV za vjetropark na moru gdje sam upoznao drugačije pristupe radu, standarde te zanimljive ljude. U svakom slučaju, ono što mi se sviđa u ovoj okolini u kojoj radim je stalna prilika za učenje te spoznaja da se sav moj trud i rad cijene.

Mario

Svoja prva iskustva u HELB-u počeo sam stjecati kao monter učeći poslove montaže na elektroenergetskim postrojenjima. Ono što je vrijedno je da sam uvijek imao koga pitati kako nešto napraviti, savjetovati se, razriješiti dileme koje nisam mogao sam. A to vrijedi i danas. Kolege iz montaže i proizvodnje kao i kolege inženjeri, uvijek su spremni objasniti, dati upute, pokazati.


Osobno volim predlagati ideje kako nešto bolje i brže napraviti i svaka upotrebljiva ideja je bila i prihvaćena. Najznačajnije iskustvo za mene je bio rad na velikom projektu izgradnje četiri trafostanice u Kurdistanu. Imao sam prilike naučiti raditi nešto s čim se još nisam bio susreo, upoznati puno novih ljudi. Bilo je teških i vrlo izazovnih situacija, ali upečatljivo mi je u sjećanju kako je cijela ekipa uspjela sve to prebroditi, a da smo se uspjeli i dobro zabaviti. Danas sam na radnom mjestu poslovođe na kojem imam priliku koordinirati izvođenje radova zanimljivih i složenih projekata. Ono što me najviše veseli je rad s novim, mladim kolegama koji trebaju puno toga naučiti i stasati kao samostalni monteri.