HELBOV TIM RADI NA PRVOJ GEOTERMALNOJ ELEKTRANI U HRVATSKOJ


U Velikoj Cigleni kod Bjelovara dovršava se prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj 'Velika 1'. HELB je ugovorio segment elektro-radova koji uključuju isporuku opreme, materijala i izvođenje elektromontažnih radova kao i pružanje usluga voditelja gradilišta za iste. Radi se o HELB-ovom do sada najvećem pojedinačnom ugovoru, a ukupna investicija projekta vrijedna je više od 35 milijuna eura.

Tehnička kompleksnost projekta je zahtijevala formiranje multidisciplinarnog tima, od voditelja projekta, projektanata koji su dodatno razradili izvedbenu dokumentaciju, tima koji je izradio NN ormare u HELB-ovom proizvodnom pogonu do voditelja elektromontažnih radova na gradilištu. Opseg elektromontažnih radova HELB-a uključuje izradu SN 35 kV i 11 kV mreže, ugradnju SN sklopnih blokova s blok-transformatorom, izradu i ugradnju NN ormara, montažu ostale SN i NN opreme isporučitelja generatora te ostale opreme vezane za tehnološki proces. Prije puštanja u pogon, potrebna ispitivanja i podešenja zaštite izvode iskusni inženjeri HELB-a.

 

Inače, bruto snagom od 16,5 MW bit će to najveća geotermalna elektrana s binarnom (ORC) tehnologijom u kontinentalnoj Europi. Isporukom od neto 10 MW u distribucijsku mrežu zadovoljit će se prosječne potrebe električne energije za 2.300 kućanstava. Treba naglasiti da su geotermalne elektrane bazni proizvođači električne energije, odnosno koristeći energiju Zemljine unutrašnjosti, isporučuju energiju trajno i pouzdano.

Investitor projekta je turski MB Holding koji je za glavnog izvođača radova odabrao Đuru Đakovića.