NA NAJVEĆOJ KONFERENCIJI O ENERGIJI VJETRA

Wind Europe 2019 svečano je otvorio španjolski kralj Filip VI

Od 2. do 4. travnja u Bilbau je održana Wind Europe 2019 Conference & Exhibition. Ovaj najveći i najznačajniji ovogodišnji europski događaj u području korištenja energije vjetra okupio je ključne europske institucije i europsko gospodarstvo u području vjetroindustrije, a izazvao je i veliko zanimanje izvan Europe, što pokazuje dolazak delegacija iz SAD-a, Južne Amerike, Azije i Afrike. Prepoznajući važnost Konferenciji svečano ju je otvorio španjolski kralj Filip VI naglašavajući u svome obraćanju koje sve koristi dolaze s rješavanjem izazova klimatskih promjena i korištenja obnovljivih izvora energije.

Svjestan trenda povećanja korištenja energije vjetra i HELB se predstavio s hrvatskih tvrtkama s ciljem da pokažu značaj i vrijednost, te znanje i iskustvo koje posjeduju u radu na projektima obnovljivih izvora, posebice vjetroelektrana, kao i svoja nastojanja i planove na tom području.

Vjetar je na putu da postane najveći izvor energije u EU prije 2030. – prestižući ugljen, nuklearnu energiju i plin, a već će do 2020. dosegnuti 230 GW (Foto 3.).

Uz predstavnike europskih institucija i svjetskih korporacija, sudjelovali su i hrvatski stručnjaci te gospodarstvenici, među njima i izvršni direktor HELB-a, g. Mladen Perkov, ujedno i menadžer Klastera Inteligentna Energija.

Cilj je ovakvim sinergijskim djelovanjem pozicionirati Hrvatsku kao regionalnog predvodnika energetske tranzicije ka modernoj i obnovljivoj energetici.

 

Više detalja o eventu možete pronaći na www.oie.hr